Meditatie & Mindfulness met kinderen


Onze kinderen groeien op in een tijd met veel prikkels, keuzes en entertainment en daarom nodig ik ze graag uit om met regelmaat 'back to the basics' te gaan.

The basics zijn wat mij betreft: de basale levensvaardigheden om het leven ook echt te beleven.
Er zijn enorm veel leuke, speelse en verrassende oefeningen voor kinderen die hen helpen hun aandacht bewust ergens naar toe te brengen en daarvan te genieten.
Zo geven de zintuigen hier bijvoorbeeld volop mogelijkheden voor. Door met je volle aandacht ergens naar te luisteren of te te kijken, door echt te proeven, bewust te bewegen of ergens aan te ruiken kan een heerlijk moment van bewustzijn ontstaan.
Momenten van aandachtig bewustzijn kunnen met wat oefening langzaam uitgebreid worden en geven naast plezier ook verlichting van opgebouwde spanning en verwachtingen.

Vanaf een jaar of 8 wordt het voor kinderen ook interessant om hun binnenwereld bewuster te onderzoeken. Ze leren luisteren naar hun eigen signalen en ontdekken de relatie tussen denken, voelen en het lichaam.
Ervaren hoe een gedachte een gevoel creëert en hoe dat zich laat voelen in je lichaam geeft kinderen de mogelijkheid om zichzelf bij te sturen, om meer regie te ervaren.
Daarnaast leren de oefeningen hen zich te verbinden met een stille kracht in zichzelf. Ze leren dat ze in zichzelf contact kunnen maken met iets dat lijkt op de stille diepte van de oceaan. Een stille ruimte die onberoerd blijft, ongeacht de wind en de golven die het water aan de oppervlakte in beweging brengen.
De derde mooie winst die te behalen is heeft te maken met 'gedeelde menselijkheid'. Kinderen leren middels deze oefeningen zichzelf en elkaar beter kennen en begrijpen. Ze ervaren dat al hun ervaringen heel menselijk zijn. Van daaruit is het gemakkelijker jezelf te durven zijn en jezelf te accepteren. Ze leren zich (weer) van binnenuit met zichzelf te verbinden. Dat is van extra grote waarde in deze tijd waarin veel aandacht is voor 'het plaatje' dat we voor de buitenwereld creëren.

Ik maak gebruik van een heel scala aan fantasierijke en verrassende oefeningen. Spelenderwijs ontwikkelen we zo samen de basale vaardigheden van het Zijn. Zijn met jezelf, met elkaar en met het leven zoals het zich voordoet.